Sminka dig naturligt

Många verkar sätta ett likhetstecken mellan att välja ett naturligt alternativ och att se lite sliten ut. Där tror jag att den största anledningen till att de betydligt bättre alternativen för vår miljön i en högre utsträckning är de som väljs bort. Man tar för givet att ett aktivt val för miljön på något sätt måste innebära att man måste se ut lite som en hippie. Produkter som innebär att miljön inte tar skada – de fungerar helt enkelt inte; oavsett om det handlar om tvättmedel, om smink, om rengöringsprodukter eller om kläder. Ingenting kunde vara mer fel än just det. Jag kan bara relatera till mig själv och se tillbaka på mitt eget liv.

Men, då jag var yngre och mindre medveten om olika kemikalier och skadliga ämnen för miljön så var jag exakt likadan. Gick jag in i en skönhetsbutik – jag fullkomligt älskade att gå på Åhlens vid T-centralen i Stockholm, känna doften, prova krämer och känna på olika förpackningar! – så kunde jag stanna i flera timmar. Jag – och här tror jag att de flesta agerar likadant – köpte också den produkt som hade den mest tilltalande förpackningen. Vad som fanns däri, det var sekundärt.

En snygg förpackning och ett välkänt märke – det räckte för mig och det här, har jag insett, är naturligtvis dessa stora, etablerade märken väl medvetna om. Man satsar hårt på reklam, man köper in sig enormt på marknadsföring – en kändis som använder produkt X: Wow, den måste jag ha! – och man vet att ingen bryr sig om att se över A) vad som finns i produkten B) om den är skadlig för miljön C) om den är testad på djur och D) om den överhuvudtaget fungerar.

Min erfarenhet säger att en produkt från ett väletablerat märke ofta fallerar på åtminstone tre av fyra av de bokstäver jag räknade upp ovan (inte minst den sistnämnda). Värt att tänka på, enligt mig.

Ser jag då ut som en hippie, dyrkar jag solen, luktar alger och vitlök och har ett hår fullt av svårupplösta knutar? Inte alls. Jag har – handen på hjärtat – aldrig varit fräschare än nu; både på insidan och på utsidan och jag tänkte ge ett tips på dels en sida som behandlar lite av det jag nyss tagit upp och som ger värdefulla, naturliga tips. Dels så tänkte jag även ge ett tips om hur man ”sminkar” sig till en snygg och naturlig look. Att sminkar sätts inom citationstecken beror på att jag sällan gör det. De gånger jag verkligen använder smink så fokuserar jag på två områden – ögonen och läpparna – och naturligtvis så använder jag då produkter som är naturligt framtagna.

Mina hemligheter:

  • Jag rengör mitt ansikte morgon och kväll: det är det bästa tipset jag kan ge och här använder jag alltid en milt rengöringsmedel samt en återfuktande kräm efteråt. Under vintern så använder jag en fetare och under sommaren så använder jag en lite mildare modell. Läpparna då? Ja, jag har under det senaste halvåret använt mig av ett tips från sidan jag nämnde ovan: jag blandar grädde och krossade kärnor från ett granatäpple i en burk och så stryker jag på lite av denna blandning innan jag går till jobbet. Rödare, snyggare läppar har jag aldrig haft!
  • Håret: jag försöker att tvätta mitt hår mer sällan än jag gjorde förr. Jag brukar tvätta håret två dagar i veckan och använda torrschampo. Ser det fett ut? Nej, det ser faktiskt betydligt mer levande ut nu än vad det någonsin har gjort.
24 Nov 2016